ФИЛОСОФИЯТА МОКУСÓ

hr

В цял свят хората, които се занимават с бойни изкуства, практикуват mokuso. Това е японска дума, която за повечето хора означава, най-общо, медитация. Чрез mokuso войнът изчиства съзнанието си и се концентрира за предстоящата битка. Mokuso се практикува преди тренировка и спаринг.

Войните и битките съпътстват човечеството от зората на зараждането му. В днешния цивилизован свят всеки ден също се водят битки. Макар и не кървави, те са не по-малко жестоки и драматични, просто модерно трансформирани. Бойните полета се превърнаха в добре осветени офиси. Бойните доспехи вече са изискани костюми, а мечовете и копията – компютърни устройства и телефони.

Днешните войни, също като самураите, имат нужда от изчистване на съзнанието и концентрация.

Хората промениха естествената си среда и начин на живот. Това стана бързо и неусетно. Обичайно за повечето от нас е да прекарваме часове наред пред монитора – напълно обездвижени и в неестествено приведена позиция.

Първите последици са схванати вратни мускули и прешлени, главоболие, хронична умора. Непрекъснатият спазъм в раменния пояс и вратни мускули води до затруднено кръвооросяване в главния мозък, хроничен недостиг на кислород и глюкоза.

Блокират се мисловните процеси, включително способностите да се прави обективна преценка и да се вземат адекватни решения. От една страна, налице е влошено физическо и психично здраве, а от друга – намалена производителност и ефективност на труда.

Вдъхновени от самурайската концепция mokuso, създадохме едноименно студио – специализирано в масажни практики в офис среда. Внимателно разработените от нас масажни техники подобряват функционирането на мускулите, кръвоносните съдове и лимфата. Преимуществото на масажа по време на работа е, че ефективно се прекъсва монотонната работа и стационарна позиция на тялото. Служителите постепенно се научават да използват времето на масажната практика за mokuso.

Масажно студио

„МОКУСÓ“

Mokuso Studio Massage

гр.София, ул.Бигла 18

Телефони

(+359) 0895 874 877

(+359) 0887 133 580

(+359) 0876 442 527

Електронна поща

mokusostudio@gmail.com